Selle koogi puhul ei ole mooniseemnetega kohe üldse koonerdatud ning martsipan annab koogile väga mõnusa noodi. Selle koogi küpsetamine vajab natukene rohkemate kausside määrimist, kui mõne teise, kuid on seda kindlasti väärt. Homsele pidulauale sobib see ideaalselt kiluvõileiva või kartulisalati kõrvale.

Ilusat Eesti Vabariigi aastapäeva meile kõigile!


This cake is full of poppy seeds and the marzipan gives it a very nice touch. Baking of this cake might need a bit more dirty bowls, but it is definitely worth it. It fits perfectly onto tomorrows festive table next to the potato salad and the sprat sandwich.

A beautiful anniversary of the Republic of Estonia to all of us!

img_3701

Muretaigna jaoks läheb vaja:/ For the base you’ll need:

  • 190 g nisujahu/ flour
  • 75 g suhrkut/ sugar
  • 0,5 tl soola/ tsp salt
  • 90 g võid/ butter
  • 3 munakollast/ 3 egg yolks
  • 2 spl vett/ tbsp water

Täidise jaoks läheb vaja:/ For the filling you’ll need:

  • 200 g martsipani/ marzipan
  • 200 g mooniseemneid/ poppy seeds
  • 4 dl + 0,5 dl piima/ milk
  • 80 g võid/ butter
  • 0,7 dl suhkrut/ sugar
  • 30 g mannat/ semolina
  • 2 spl kartulijahu/ tbsp potato starch
  • 1 muna/ egg

Besee jaoks läheb vaja:/ For the meringue you’ll need:

  • 3 munavalget/ egg whites
  • 150 g tuhksuhkrut/ icing sugar

img_3709

Valmista esimesena muretainas. Sega jahu, suhkur ja sool. Haki külmkapikülm või kuubikuteks ja nopi jahusegusse. Kui segu on juba purune, lisa munakollased ning vesi ja nopi ühtlaseks massiks. Mässi toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi.

Rulli tainas lahti ja kata sellega 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad. Pane pooleks tunniks külmkappi ootele. Kata põhi küpsetuspaberi ja küpsetusubadega ning eelküpseta 12 minutit 200 kraadises ahjus. Eemalda küpsetusoad ja paber ning küpseta veel 5 minutit.

Pane potti mooniseemned, 4 dl piima, või, suhkur ja manna. Sega eraldi kausis 0,5 dl piima koos kartulijahuga. Kuumuta mooniseemne-piima segu kuni keemiseni. Lisa segades kartulijahu-piima segu ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Lase veidi jahtuda. Klopi lahti muna ja lisa mooniseemne segule.

Rulli martsipan 24 cm läbimõõduga kettaks. Kata eelküpsetatud põhi martsipaniga ning vala peale mooniseemne segu. Küpseta 175 kraadises ahjus 45 minutit.

Vahusta munavalged tuhksuhkruga tugevaks läikivaks vahuks. Tõsta lusika või tordipritsi abil munavalgevaht koogile ja pane veel 10 minutiks ahju küpsema. Lülita ahi välja ning lase koogil veel lahtise ahjuuksega 10 minutit seista. Lase koogil täielikult jahtuda.

Naudi!


At first, make the base. Mix together the flour, sugar and salt. Hash the cold butter into cubes and pick into the flour mixture. When the dough is getting dusty, add the egg yolks and water and work into an even dough. Cover with food film and set for 30 minutes into the refrigerator.

Roll the dough and cover a 24 cm baking spring form base and edges with it. Put for another 30 minutes into the refrigerator. Cover the base with baking parchment and baking beans and put into the 200 degrees oven for 12 minutes. Remove the baking parchment and the beans and bake for another 5 minutes.

Put the poppy seeds, 4 dl milk, butter, sugar and semolina into a pot. In a separate bowl mix together the potato starch and 0,5 dl milk. Heat the semolina-milk mixture until it begins to boil. Add the starch mixture and heat on low heat until it thickens. Let it cool a bit and add the egg.

Roll the marzipan into a 24 cm circle. Cover the base with the marzipan. Pour over the poppy seed mixture and bake in the 175 degrees oven for 45 minutes.

In the meantime, whip the egg whites and the icing sugar into a strong and shiny foam. Put it onto the cake with a spoon or cake squirt and put it in the oven for another 10 minutes. Turn off the oven and let it cool there with the door open for another 10 minutes. Take the cake out and let it cool completely.

Enjoy!

img_3711

Advertisements