Esimesene advent on käes ja seetõttu postitan teile siia midagi paljudele uut ja kindlasti huvitavat. Spekuloos on vürtsine küpsis, mis sarnaneb natukene piparkoogile. Saksamaal elades oli just see maiustus jõuluajal minu lemmik. Selles küpsises on kasutatud vürtse nagu kaneel, muskaat, nelk, ingver, kardemon ja valge pipar. Eestis müüakse neid küpsiseid Solarise ja Selveri toidupoodides 600 grammistes pakendites. Nendest imemaitsvatest maiustustest saab valmistada suurepärast. Mina võtsin ette spekuloosi määrde ja trühvlite valmistamise ja no ulme head tulid. Kui määre valmis sai, sõime vaid mõne minutiga lusikaga purgi tühjaks ja ka trühvlitest on veel vaid mõned alles, mis ära peitsin, et ka sõpradele viia. Proovige kindlasti ära – maitseelamus on garanteeritud.


We have the First Advent today and therefore I am posting you something new for the most of you and very interesting. Speculos is a spicy shortcrust biscuit, that is a bit similar to gingerbread in Estonia. Living in Germany, this was my favourite treat at Christmas time. Spices used in speculos are cinnamon, nutmeg, cloves, ginger, cardamom and white pepper. In Estonia you can get them at Solaris and Selver foodstores in 600 grams packages. I made speculos spread and truffles out of them and they turned out just amazing. As I opened the jar of the spread, we ate it in just minutes and only a few are left from the truffles, that I hid, to give to my friends. You should definitely try is – sensational taste guaranteed.

img_3304

Spekuloosi kreemi jaoks läheb vaja:/ For the spread you’ll need:

  • 60 g võid/ butter
  • 160 g kondenspiima/ condensed milk
  • 60 g ilma suhkruta kondenspiima/ evaporated milk
  • 200 g spekuloosi küpsiseid/ speculos biscuits

img_3304

Purusta spekuloosi küpsised peeneks puruks. Paksupõhjalisse potti lisa või, kondenspiim ja ilma suhkruta kondenspiim. Kuumuta ning kui või on sulanud, sega ühtlaseks. Võta pott tulelt, lisa purustatud küpsised ning sega kokku. Kalla segu koheselt purkidesse ning lase jahtuda. Kui segu on jahtunud, aseta üheks ööks külmkappi seisma ja maitsestuma.


Crush the biscuits well until you have very fine crumbs. In a thick-based pan, add the butter, condensed milk and evaporated milk. Heat until the butter is melted and mix into a  smooth mixture. Take the pan from the stove and add the biscuit crumbs, mix together. Pour the mixture immediately in a jar and let it cool. After it has cooled down, let it set in a refrigerator overnight.

img_3306

 

Nüüd trühvlite juurde, mida just sellest spekuloosi määrdest valmistada saab./ Now to the truffles that can be made from the speculos spread.

Vaja läheb:/ You’ll need:

  • 300 g spekuloosi küpsiseid/ speculos biscuits
  • 120 g toorjuustu/ cream cheese
  • 120 g spekuloosi määret/ speculos spread
  • 3 spl tuhksuhkrut/ powdered sugar
  • o,5 tl vanilliekstrakti/ tsp vanilla extract
  • 250-300 g valget glasuuri või valget šokolaadi trühvlite katmiseks/ white candy coating or white chocolate to cover the truffles

img_3303

 

Sega käsitsi või kodumasinas ühtlaseks esimesed viis koostisosa. Vormi taignast 12-14 grammised pallid ning aseta külmkappi 45-60 minutiks seisma.

Sulata valge glasuur või valge šokolaad vesivannil. Mina kasutasin valget glasuuri, mida ostsin Suhkrukunsti poest (Link: http://suhkrukunst.ee/product.php?id_product=7818). Selle asemel võid kasutada ka valget šokolaadi, kuid tulemus tuleb kindlasti magusam.

Kasta trühvlid glasuuri sisse, koputa maha ülejäänud glasuur ning aseta tahkenema. Kui kasutad glasuuri ja tahad trühvleid kaunistada, siis tee seda kohe, kuna glasuur kuivab vaid mõne sekundiga. Kui kasutad šokolaadi, on rohkem aega.

Naudi!


By hand or in a food processor, mix together the first five components. Form 12-14 grams balls from the dough and let them cool in the refrigerator for 45-60 minutes.

Melt the candy coating or white chocolate in a water bath. I used white candy coating, that I bought from Suhkrukunst (Link: http://suhkrukunst.ee/product.php?id_product=7818). Instead of candy coating you can also use white chocolate, but the result is going to be sweeter.

Roll each truffle in the candy coating and put aside to set. Be careful, if you use candy coating, it will set very fast so if you want to decorate your truffles, do it immediately. If you use white chocolate, you have more time.

Enjoy!

Advertisements