Kui on põhjust enda üle uhke olla, siis nüüd on see hetk käes. Olen pool oma elust Saksamaal elanud ning üles kasvanud süües pretze’leid. Iga kord kui taas Kesk-Euroopasse lendan on esimene ja viimane ost lennujaamast kotitäis just neid rõngassaiu. Olen mitmeid kordi üritanud tükikest Saksamaad endale ka Eestisse tuua ning proovnud meie pere lemmiksaiu ise teha, nüüd olen just täpselt selle õige retsepti leidnud, terve pere oli minuga samal arvamusel.

Pretzel’id nõuavad tõesti natukene rohkem vaeva ning tegemist, kuid uskuge mind, see on seda väärt. Nii palju on vaja, et mind õnnelikuks teha.


If I have a reason to be proud of myself, now is this moment. I have lived half of my life in Germany and grown up eating pretzels. Every time I fly back to Central Europe the first and last thing I buy at the airport are a bag of those. I have tried countless of times to bring some Germany to Estonia and make our families favourite pastries by myself, now I have found the exactly the right recipe to make them, my whole family agrees.

Pretzels need a little bit more effort and time, but believe me, it’s worth it. This is what is needed to make me happy.

img_3204

Vaja läheb:/You’ll need:

  • 525 g nisujahu/ flour
  • 1 sl pruuni suhkrut/ brown sugar
  • näpuotsatäis soola/ a pinch of salt
  • 11 g kuivpärmi/ dry yeast
  • 375 ml + 1 l vett/ water
  • 3 sl söögisoodat/baking soda
  • jämedat kristallsoola/ cristal salt

img_3205

Sega köögikombainis läbi jahu, suhkur, sool ja kuivpärm. Lisa 375 ml vett ning töötle madalal kiirusel 3-4 minutit, kuni tainas hakkab servadelt lahti lööma. Lase 15 minutit puhata. Töötle keskmisel-madalal kiirusel veel 3-4 minutit.

Kummuta tainas jahuga puistatud tööpinnale ja vormi palliks. Määri suur kauss kergelt õliga ja tõsta tainapall kaussi. Kata rätiga ja aseta üheks tunniks sooja kohta kerkima. Kata kaks küpsetusplaati küpsetuspaberiga.

Kummuta tainas kergelt jahuga kaetud tööpinnale. Sõtku välja suuremad õhumullid. Lõika kaheksaks ühesuuruseks tükiks. Rulli iga tükk 55-60 cm pikkuseks ja keera kringliks, keerates otsad 5 cm lõpust keerdu. Tõsta rõngassaiad ahjuplaadile ja hoia 30 minutit külmas.

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Kuumuta potis 1 liiter vett soodaga keema. Pošeeri rõngassaiu ükshaaval 5 sekundit ühelt poolt ja 5 sekundit teiselt poolt. Tõsta vahukulbi abil välja ja aseta ahjuplaadile. Puista üle soolakristallidega.

Küpseta 15 minutit, kuni pretzel’id on tumepruunid. Jäta plaadile jahtuma.

Nautige igat ampsu!


In a food processor mix together the flour, sugar and salt. Add 375 ml of water and process on low speed 3-4 minutes until the dough comes off the sides. Let it sit for 15 minutes and process for another 3-4 minutes.

Tip out onto a floured work surface and roll into a ball. Put the dough in a lightly oiled bowl, cover towel and set aside in a warm place for about an hour. Cover two baking trays with baking parchment.

Tip the dough out onto a work surface covered with a little bit of flour. Knock out the air bubbles in the dough and cut into eight equal pieces. Using your hands, roll each piece into a long rope about 55-60 cm long. To form into pretzels, lay the rope in a U-shape with the curve pointing towards you. Take the two ends and cross them over. Put onto the baking trays and let them cool in the fridge for 30 minutes.

Heat the oven to 200 degrees.

In a pot, bring 1 litre water and baking soda to boil. One at a time, carefully lift the pretzels into the boiling water and cook for 5 seconds per side. Use the spoon to gently lift the pretzels from the pot and return them to the baking tray. Cover the pretzels with cristal salt.

Bake in the oven for 15 mins or until a rich, dark brown. Allow to cool on the baking tray.

Enjoy every bite!

img_3206

Advertisements