See kook on Prantsusmaal tõeline klassik. Mina katsetasin ja proovisin ja leidsin just enda lemmiku variandi. Imeliselt hea kook, mille juurde sobivad eriti hästi hapukad marjad. Nõuab küll natukene rohkem aega ja kannatust, kui minu enamus retseptid siiamaani, kuid see mõnus siidjas ja pehme maitse on seda väärt.

DSC04388

Põhja jaoks läheb vaja:

  • 90 g toasooja võid (mitte sulatatud võid)
  • 75 g tuhksuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 4 sl mandlijahu (mina purustasin mandlilaastud)
  • 1 suur muna
  • 150 g nisujahu

Täidise jaoks läheb vaja:

  • 850 ml täispiima
  • 150 g suhkrut
  • 1 vanillikang
  • 100 g maisitärklist
  • 3 suurt munakollast

Kui tahad koogile lisada hapukust marjadega, siis läheb vaja sulle meelepäraseid marju. Mina tegin oma koogi vaarikatega ja passioniga. Hetkel on passionit poes saada väga palju ja passioni ja vaarikate hapukus tasakaalustab vanillit imehästi.

DSC04375

Alusta põhja valmistamisega. Mina tegin seda eelmisel õhtul, et tainas saaks piisavalt külmkapis seista. Kui õhtul külalisi oodata, võid põhjaga alustada ka hommikul. Põhi tahab külmkapis seista vähemalt 2 tundi.

Vahusta toasoe või, tuhksuhkur ja sool kreemijaks seguks. Lisa vahustades mandlijahu ja muna. Sõelu sisse jahu ja vahusta ühtlaseks. Mähi tainas toidukilesse ja vormi kettakujuliseks. Aseta külmkappi vähemalt paariks tunniks.

Kata küpsetuspaberiga või määri võiga 23 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm. Rulli tainas lahti ja säti ettevalmistatud vormi nii, et servad jääksid ca 3 cm kõrgused. Tõsta vähemalt 30 minutiks külma.

Kuni põhi külmas taheneb, valmista täidis.

Tee vanillikangi sisselõige ja aseta see keedunõusse koos piima ja 75 grammi suhkruga. Kuumuta keemiseni kogu aeg segades. Vanillikangist hakkavad eralduma vanilliseemned. Tõsta tulelt.

Sega eraldi keedunõus maisitärklis, munakollased ja ülejäänud 75 grammi suhkrut ühtlaseks.

Tõsta piimasegust välja vanillikang, eemalda noaga ülejäänud seemned ning lisa need piimasegule. Vahetpidamata segades lisa kuum piimasegu munasegule. Tõsta keedunõu koos seguga tagasi tulele ning kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni segu hakkab paksenema. Kreem peaks jääma küllalti paks.

Kui tahad lisada koogile marju, siis aseta need koogipõhjale. Vala vanillikreem ettevalmistatud koogipõhjale ja tõmba spaatliga pind siledaks. Küpseta 20-25 minutit 230 kraadises ahjus, kuni kreem on tahenenud, kuid mitte pruuniks küpsenud. Lase koogil täielikult jahtuda enne, kui koogi lahti lõikad.

Servera marjade ja ühe mõnusa teega! Head nautimist!

DSC04383

Advertisements