Minu käest on juba väga mitmed inimesed küsinud, et millal ma siis lõpuks oma blogiga alustan, et oma küpsetamiskirge ka teistega jagada. Siin ta nüüd on. Alustan ühe väga mõnusa, kuid natukene aeganõudva küpsetisega – ekleeridega. Need maitsvad maiustused koosnevad keedutainast tehtud küpsetistest ja vanillikreemist. Lisada võib ekleeride vahele kõike meelepärast, mina kasutasin seekord mustikaid ja passioni vilja.

DSC_0140

Keedutainas:

  • 3 dl vett
  • 140 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 210 g jahu
  • 4 muna

Vanillikreem:

  • 3,5 dl 3,5% piima
  • 1,5 dl 35% koort
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1 vaniljekaun
  • 1 suur muna
  • 3 suurt munakollast
  • 40 g maisitärklist

Lisaks mustikaid ja passionit või muid meelepäraseid marju.

Lase vesi või ja soolaga keema, tõsta keedunõu tulelt ja vala jahu kogu aeg segades ettevaatlikult vedeliku hulka, sega kiiresti läbi. Tõsta nõu tulele tagasi ja klopi kuni taigen lööb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignel 10 minutit jahtuda ja sega munad ükshaaval juurde. Iga muna järel klopi taigen ühtlaseks. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pritsi taignapritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed piklikud kujundid.

DSC_0132

Küpseta 220 kraadi juures 10 minutit, vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 10-15 minutit. Jälgi, et ekleerid pealt liiga pruuniks ei läheks. Lülita ahi välja ning lase ekleeridel veel 2-3 minutit ahjus seista. Tee ahjuuks natukene lahti ja lase ekleeridel 5 minutit ahjus jahtuda. Tõsta koogikesed ahjuplaadiga välja jahtuma. Kuumuta ahi jälle 220 kraadini ja pane järgmine plaaditäis küpsema.

DSC_0134

Vanillikreemi tegemiseks sega muna ja munakollased suhkruga, kloppides need lusikaga kergelt vahtu. Sõelu sisse tärklis ja jäta ootele. Pane potti piim, koor ja pikuti poolitatud vaniljekaun ning kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt, võta vaniljekaun välja ja kraabi seemned noa abil piimasegusse. Nirista piima-kooresegu pidevalt segades munade hulka.

Tõsta pott pliidile ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades. Segu pakseneb, kuid jätka kuumutamist veel mõned minutid, vältimaks toore jahu maitset. Tõsta pott pliidilt ja jahuta aeg-ajalt segades täiesti maha.

Tee ekleeridele ettevaatlikult sisselõige ja aseta lusikaga vanillikreem ekleeride sisse, lisa mustikad ja passion. Kui soovid, raputa peale tuhksuhkrut.

Head nautimist!

DSC_0144

Advertisements